"IN CARLIG" - Georgian Cristian Gheorghe

De dimineaţă lângă lac pescarul amator,
mai bagă în ac un viermişor
şi prinde un peştişor!

marți, 25 mai 2010

Pastrav cu sos de ciuperci


Timp de preparare:
1 ora si 20 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
2 pastravi proaspeti
100 g faina de grau
4 linguri cu uleiulei

Sos:
300 g ciuperci proaspete
o ceapa
20 ml ulei
1 lingura sos iute
300 g smantana
2 linguri wisky
sare, piper, rozmarin, foaie de dafin
verdeata, lamaie - pentru ornat

Mod de preparare: Pestele curatat, spalat, sters in prosop de hartie se trece prin faina de grau, se rumeneste pe ambele parti in tigaie cu ulei incins. Se asaza in vas de yena uns cu ulei.
La ceapa rumenita se adauga ciupercile fierte cu sare, foaie de dafin si cimbru. Se calesc impreuna, se adauga sosul iute, se da la blender. Adaugam smantana si dam pe flacara pentru 5 minute. Condimentam, adaugam whisky. Acoperim pestele cu acest sos, dam la cuptorul incins pentru 25de minute. Servim cu mamaliguta fierbinte.
Pofta buna!

Pastrav cu sos la cuptor


Timp de preparare:
35 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
2 pastravi
3 linguri unt
jumatate de ceapa (fasii)
4-5 catei de usturoi
2 felii de lamaie
faina da grau
1 lingura faina de porumb
500 g smantana
50 ml vin
3 linguri conjac
sare, piper, foaie de dafin, oregano

Mod de preparare: Pastravul trecut prin faina de grau se rumeneste uniform in tigaia cu unt incins. Asezi pestele in vas de yena uns cu unt. Asezi cate 2-3 fasii de ceapa si felii de usturoi in interiorul pestelui. Ornezi pestele cu ceapa, usturoi si lamaie.
Sosul:
Incingi o ligura de unt, adaugi smantana, condimentezi, adaugi o lingura de faina de grau si una de faina de porumb in ploaie,vinul, conjacul si condimentele.Lasi sa clocoteasca 2-3 minute,asterni sosul peste pestele din vas.Acoperi cu o folie de aluminiu si dai la cuptorul incins pentru 15 minute.

Pofta buna!

joi, 6 mai 2010

DOAMNE!


MULŢI PROSTI AI FABRICAT
Cât de prost poţi sa fi să pescuieşti in asemenea baltă?
Aşa o să ajungem dacă nu avem grije de lacuri, râuri etc.
Ferească Dumnezeu!

miercuri, 5 mai 2010

Top 10 bălţi


1. Moara Vlăsiei 2. Amplasată în nordul Bucureştiului, la circa 25 km, în judeţul llfov. Taxă: 100 de lei pentru 12 ore (pescarul poate prinde şi reţine 5 kg de peşte).
2. Balta Olteniţei. Se află pe DN Bucureşti-Olteniţa, la 50 km de Capitală. Taxă: 100 lei pentru 12 ore (pescarul poate pescui şi reţine 5 kg de crap) sau 30 de lei/undiţă sau lansetă, dotate cu un singur cârlig (pescarul poate pescui pe baltă mică, lângă Balta Olteniţei, şi reţine 5 kg caras).
3. Lacul Săruleşti. Se află în apropierea comunei Săruleşti, judeţul Călăraşi. Se pot reţine 15 kg de plătică, albitură, caras. Ce depăşeşte 15 kg se poate reţine doar contra cost ( 2 lei/kg). Taxă: 120 de lei pentru 12 ore. Programul este de joi până duminică.
4. Periş. Balta se află pe DN 1, în localitatea Periş. Se pot reţine 5 kg de peşte. Taxă: 65 de lei pentru 12 ore. Se poate pescui cu maximum 4 lansete.
5. Lacul Moviliţa 1, 2 şi 3. Locaţie: între Bucureşti şi Urziceni, la 35 km. Peştele se reţine în limita a 15 kg. Taxă: 40 lei/12h. Se poate pescui cu 5 beţe de persoană.
6. Lacul Blasova, judeţul Brăila. Taxă: 50 de lei pentru 12 ore sau 100 de lei pentru 24 de ore.
7. Lacul Cercani. Ruta: Frumuşani-Hotarele- Hereşti-Greaca, judeţul Giurgiu. Taxă pescuit: 30 lei/12h. Se pot reţine 5 kg de caras.
8. Lacul Pupăza. Se află în localitatea Lehliu Gară, judeţul Călăraşi. Taxă: 50 de lei pentru 12 ore. Se păstrează 7 kg de crap şi 10 kg de caras.
9. Lacul Fundulea 2. Se află în centrul oraşului Fundulea.Taxă: 60 de lei pentru 12 ore şi 100 de lei pentru 24 de ore. Se pot păstra până la 10 kg de peşte.
10. Măgura 2. Se iese din Bucureşti prin Berceni, iar după Frumuşani se face dreapta spre Hereşti, apoi urmează Hotarele. Taxă: 60 de lei pentru 12 ore şi 80 de lei pentru 24 de ore.
Atenţie! Pe râuri, pescuitul e interzis până pe 3 iunie

COMENTAŢI!!!


SPUNEŢI-VĂ PAREREA DESPRE ARTICOLELE DIN ACEST BLOG!
MULŢAM' & ÎN CÂRLIG SĂ AVEŢI!

Amurul


Amurul (cteno cosasul): prefera hrana de natura vegetala. are corpul zvelt, acoperit cu solzi mari, de culoare gri-argintie, cu si nuante mai inchise pe spate. Opun o mare rezistenta in timpul drilului.

Crapul golas sau scoicarul


Crapul golas: asemanator cu crapul oglinda, doar ca este lipsit total de solzi de pe corp. Are gura orientata in jos, prevazuta cu doua mustati tactile. Cu aceasta scurma malul de pe fundul lacului in cautarea hranei ( viermi larve. etc), pana la adancimi de 20 cm. Creste in helestee si iazuri. Este cel mai longeviv si mai maredintre toti crapii ajungand pana la varste de 40 de ani si greutate peste 40 kg greutate la care are o forma aproape rotunda iar capul este mult mai mic in comparatie cu corpul. Se hraneste si se comporta ca si crapul comun.

Novacul si fitofagul


Novacul si fitofagul (crapii chinezesti) de mari dimensiuni, din cauza hranirii fortate. La cu aspirarea apei, aduna planctonul care il separa prin intermediul
branhiilor, prevazute cu o structura speciala. Novacul poate atinge greutati mari, depasind uneori 60-65 kg. Se deosebesc prin faptul novacul are capul ceva mai mare,si branhiile mai bine dezvoltate.

Crapul oglinda

Crapul oglinda (crap Salonta): este lipsit solzi, avand cativa solzi pe zonele de contur si linia mediana unde sunt cateva randuri de solzi, mari si rari. De culoare brun-galbuie, depinde de mediul in care traieste. Hranirea si comportamentul sunt asemanatoare cu cele ale crapului comun.

Crapul comun


Crapul comun sau crapul romanesc este asemanator cu carasul si are tot corpul acoperit cu solzi.
Fata de caras, are la baza gurii doua mustati tactile, spatele este curbat, intr-o masura mai mica sau mai mare. Culoarea brun-argintie, depinde de mediului in care traieste.
Primavara si toamna, prefera hrana de origine animala (rame, viermusi, larve, scoici iar exemplarele mai mari cateodata raci si pestisori), iar vara prefera hrana de natura vegetala( porumb plante etc).
Este mai indesat si mai greu decat toti ceilalti peşti.

marți, 4 mai 2010

" PESCUIT LA TALIENE"


Trezit cu noaptea-n cap, îmbrăcat cu haine groase, cizme de cauciuc în picioare şi...înarmat cu dor de ducă! Aşa arată un om curios care vrea să se transforme, pentru câteva ore, în pescar de Marea Neagră.
Nu este nici 4 dimineaţa! În zare se aude muzica petrecăreţilor din Mamaia. Pentru pescarii lui Nea Haralambie, începe o nouă zi de muncă. Sunt o echipă formată din 8 pescari care de când se ştiu pescuiesc la taliene. Munca este grea, dar ţi se pare mai uşor când faci totul cu pasiunea "LUPULUI DE MARE", de Marea Neagra, neagra ca şi ziua ce abia stă să înceapă.
Astăzi au oaspeţi, aşa că musafirii sunt îmbarcaţi primii. Timpul trece parcă mai repede când deapănă amintiri.
'Deh! povestile pescarilor cu rele şi bune cu vânt si ploaie sau arşiţă ucigătoare.
''Cel mai mare peste prins? Minciuna?
Un peste de 234 de kile'', se laudă un pescar.
Ajungem la prima plasă.
Cerul începe să se lumineze. Pescarii nu au însă timp de răsărit! Ridică plasele şi …captură mare. Nu de peşte însă, ci de ...meduză.
Apar şi primii peşti! Puţini însă pentru cei ce aşteaptă la mal să cumpere, aşa că ne îndreptăm spre următoarele taliene.
Următoarea plasă pare însă plină. Din nou, nu de peşte, ci de meduze uriaşe şi câteva hamsii rătăcite plus 5 guvizi speriaşţi.
E clar, nicio şansă ca barca să se umple de peşte. Se pare că plasele nu au fost bine prinse, motiv! Ce poţi să spui nu mai este peste.
Din cele peste 400 + 500 de speci ce existau acum 15 ani au ramas câteva!!!
Şi totuşi, apare şi o captură ceva mai bogată. Busola pescarilor este intuiţia. Şi funcţionează de fiecare dată.
Un rechinaş de 26 kg abia că mai poate să miste. A fost păcălit!

"MOMELILE PREFERATE ALE CRAPULUI"


Care sunt momeliile preferate ale CRAPULUI?
1. Râma?
2. Mămăliga?
3. Boilesul?
4. Laptele?
5. Coropişniţa?
6. Caşcavalul?
Cine reuşeşte să răspundă corect,
are o porţie a nadei din imagine!

"PESTELE TIGRU"


Porecliti pestii cu steroizi sau monstrii din Congo de catre pescarii occidentali, pestii tigru din specia Hydrocynos forskalii, ofera noi surprize atat impatimitilor pescuitului sportiv, cat si oamenilor de stiinta.
O recenta revarsare a apelor fluviului Congo din Africa, considerat cel mai adanc curs de apa din lume a dus la descoperirea unor noi specii de pesti tigri. Fluviul Congo prezinta multe meandre si cotituri ale cursului sau de apa, precum si curenti de adancime. Cercetatorii pun pe baza acestor date, extraordinara biodiversitate a faunei acvatice din Congo. “Ceea ce am descoperit aici poate fi numita fara exagerare, evolutie cu steroizi. Daca Darwin ar fi venit aici in loc de Galapagos, atunci am fi avut cu siguranta o teorie evolutionista publicata mai devreme. Aici avem de a face cu factorul speciatiei dus la maximum. Practic, bazinul fluviului Congo este un rezervor de noi specii”, declara Melanie Stiassny, biolog in cadrul American Museum of Natural History. Cel mai cunoscut si temut peste de aici este pestele tigru Goliat. Este un pradator feroce care poate atinge lejer o greutate de 68 kilograme. Datorita fortei sale, reusesete sa inoate in amonte, depasind obstacolele naturale si curentii puternici. Astfel, pestii tigru s-au dezvoltat si au evoluat intr-o mare varietate de specii, toate fiind cantonate in cursul de apa al Congo-ului.