"IN CARLIG" - Georgian Cristian Gheorghe

De dimineaţă lângă lac pescarul amator,
mai bagă în ac un viermişor
şi prinde un peştişor!

luni, 28 iunie 2010

COMENTAŢI emisiunea: "ÎN CÂRLIG - DÂRVARI"

Impresii la emisiunea din 02 IULIE - BSO ;  04 IULIE - BST
SUMAR: 
    CAPTURĂ PE DÂRVARI Captură 10,3kg
                CURIOZITĂŢI: Novacul
                       INTERVIU: Dan Dochia - fost membru al lotului României de pescuit la crap Franţa 2009.
            

                     URMEAZĂ: FUNDULEA 1
                                                                        FUNDULEA 1

FOTO Noua emisiune: vineri 2.07- BSO 20:30 * duminică 4.07- BST19:00




miercuri, 23 iunie 2010

Impresii la emisiune "In carlig"


Stau in fata televizorului si astept cu nerabdarea unui parinte aparitia pe sticla a nou nascutei emisiuni dedicata tuturor iubitorilor de natura si pescuit, pe care o aveam in proiect de cativa ani buni si iata, visul mi s-a implinit! Sa fie intr-un ceas bun! Am putine emotii si sper sa le placa celor care o privesc! Emotii si sperante, munca si alergatura, sustinute de o echipa profesionista  (editor, cameraman,producator) carora tin sa le multumesc din nou pe aceasta cale pentru tot sprijinul acordat astfel incat sa pot aduce in fata telespectatorilor un crampei din frumusetea meleagurilor romanesti, de a impartasi cu iubitorii pescuitului exaltarea traita intr-o calatorie a carei destinatie nu este doar pescuitul ci si atractiile stiute sau inca nedescoperite ale tarii si de ce nu, o frantura din istoria meleagurilor cutreierate. Emisiunea incepe, o vizionez pentru a 6-a oara  (o mai vazusem de 5 ori inainte, la montaj, dar e mai emotionant in direct la televizor), imaginile se deruleaza succint, retraiesc bucuria calatoriei, evenimentele derulate...apoi genericul final. Sfarsitul primei emisiuni si ca niciodata, am pielea de gaina! A fost bine, am prins curaj, elan si uite ca se poate!
La 3 minute dupa emisiune, suna telefonul, este Nicu de la www.info-delta.ro :
 - Alo, frate, a fost meserie! Nici nu stiu ce sa zic!
La auzul celor spuse ma bucur enorm. E primul semnal si e pozitiv! Apoi telefonul continua sa sune, preiau apel dupa apel. Emisiunea a placut si stiti ce este interesant? ca multi nici macar n-au mai bagat de seama ca partida de pescuit in sine nici macar n-a fost una impresionanta, pestele s-a incapatanat sa ramana in vagauna lui, ascuns printre plante si cociocuri de stuf...altceva le-a rapit inima! Peisajul mirific al Deltei si-a spus si de data aceasta cuvantul!
Urmeaza o noua emisiune si sper sa fie urmata de cat mai multe, la fel de captivante. Am pregatit un material despre Greaca, judetul Giurgiu, Iazul Cercani. Va invit s-o urmariti! Pe curand si fir intins!!!

2010/6/23    incarlig@boomextra.ro
                    georgian.gh@gmail.com

POLYPTERUS SENEGALUS





Polypterus senegalus este o alta specie remarcabila de origine africana, care mai nou, a atras atentia cercetatorilor prin unicitatea armurii corporale unice pe care o prezinta, armura a carei structura va fi preluata (ca si concept) in tehnica militara pentru imbracamintea soldatilor, vehicule blindate, etc. Recent, o echipa de cercetatori si ingineri au facut o disectie pe armura acestui peste, descifrandu-i secretul. Astfel au descoperit ca acest peste, care a reusit sa supravietuiasca de aproximativ 97de milioane de ani (!!!) ca specie, are un exo-schelet format din patru straturi ce au in compozitie os si dentina (un mineral ce se gaseste in dinti). Proprietatile unice ale materiilor componente, forma si subtirimea straturilor, cat si jonctiunea acestora au contribuit la perfectionarea acestei armuri, devenita azi cheia unor solutii inovatoare in perfectionarea tehnici militare.

Acest peste il mai intalnim si sub denumirea de "tiparul dinozaur", eronata de altfel, pentru ca nu este nici pe departe o specie de tipar. Are corpul lung, cu tepi mari inserati incepand cu aripioara dorsala si continuandu-se pana la aripioara caudala (coada). Aripioarele pectorale sunt atasate sub deschiderea cavitatii bucale si sunt elementare in locomotie, ajutandu-l in miscarile-i lente si gratioase. Este mai mic decat rudele sale (specia pestilor bichir), ajungand pana la 35,5 cm lungime. Capul mic este asemanator unei soparle prin gura mare, larga si ochii mici dispusi lateral. Are o vedere slaba, bazandu-se pe miros, narile proeminente ajutandu-l in acest sens. In locul vezicii inotatoare, are plamani primitivi si respira la suprafata apei, unde poate ramane o perioada nelimitata atata timp cat pielea este umeda. Este un pradator ce se hraneste in captivitate si nu numai, cu orice animal viu sau mort (rame, viermi, creveti, lipitori, pesti, rozatoare) pe care-l poate ingurgita. In salbaticie vaneaza cu o viteza remarcabila orice peste care nu e mai iute decat el si care nu depaseste marimea gurii sale!

vineri, 18 iunie 2010

EDITORIALUL EMISIUNII "ÎN CÂRLIG" 18 IUNIE 2010 EDIŢIA 1


ASTĂZI AM AVUT PRIMA EMISIUNE DESPRE CE ESTE MAI FRUMOS ÎN ACESTE VREMURI TULBURI. SPER CĂ AM ADUS ÎN CASELE VOASTRE UN PIC DE BUCURIE. DRUMEŢIA ŞI PESCUITUL SUNT PLĂCERI PE CARE NU LE POATE LUA NIMENI... NICI MACAR GUVERNUL. DAR GATA CU POLITICA, SĂ TRECEM LA LUCRURI SERIOASE, CARE NE PRIVESC PE NOI, IUBITORII DE FRUMOS!
ÎN ACEASTĂ EMISIUNE VĂ PROMIT CA TOT CEEA CE ESTE FILMAT... ESTE ADEVARAT! TOŢI ŞTIM DE CÂTE ORI AM VENIT DE LA PESCUIT CU TRAISTA GOALĂ! NU DE ALTA, DAR SUNT UNII CARE FAC EMISIUNI TRUCATE ŞI DE CARE CRED CA V-AŢI PLICTISIT CU TOŢII!
VREM SĂ VA ARATĂM PE LÂNGĂ PESCUIT ŞI LOCURILE FRUMOASE ÎN CARE PESCUIM,
NATURA PLINĂ DE VIAŢĂ DE LA CARE AVEM DE ÎNVĂŢAT O MULŢIME DE LUCRURI.
ATÂT ŞI NIMIC MAI MULT, SĂ AVEŢI "ÎN CÂRLIG!"
AŞTEPT COMENTARIILE VOASTRE PE ACEST BLOG SAU PE E-MAIL INCARLIG@BOOMEXTRA.RO

luni, 14 iunie 2010

ATENŢIE NAŢIUNE!




A SOSIT CLIPA MULT VISATĂ EMISIUNEA “ÎN CÂRLIG” debutează vineri ora 20,30 pe BOOM SPORT ONE canalul 50 platforma boom.
Chiar din prima emisiune ce va avea aproximativ 50 min, vă vom arata Delta Dunării, zona Dunavăţului de jos. Din cuprins:
Reportaj delta vazută cu ochiul turistului pescar!
Net de Deltă “interviu cu Simion Nicu” nume de cod pe net::nicu de la info-delta.ro
Bucatarie – Pană de sonm la tavă. Preparat la pensiunea Solinia.
Pensiunea Solinia cum au reuşit unii!
Alte materiale care cu siguranţă vă vor trezi interesul!

În imaginile de mai sus colegii de suferinţă ai emisiunii.

VA URMA!
ŞI
ÎN CÂRLIG!

p.s sper ca “ÎN CÂRLIG “ SĂ FIE TOT AŞA DE UZITAT CA ŞI MOTOUL PESCARIILOR “FIR ÎNTINS“!

vineri, 4 iunie 2010



Pestele Sfantului Petru

Pestele Sfantului Petru - tilapia, chromis niloticus - este cel mai cunoscut si mancat peste din Tara Sfanta. Odata ajunsi pe tarmurile Marii Galileea - Lacul Ghenizaret, pelerinii crestini pot gusta din pestele locului, o specie care nu creste in prea multe parti ale lumii. Pestele numit "al sfantului Petru" nu lipseste din meniul niciunui restaurant din Tiberias, cat nici din al celor din jurul Marii Galileea.

In traditia locala se pastreaza inca si astazi istoria despre pestele Sfantului Apostol Petru. Sfanta Scriptura ni-l infatiseaza pe pescarul Simon (Petru) pescuind in Marea Galileei. Pestele era hrana principala a zilei, in mai toata zona marii. Se crede ca acel soi de peste a supravietuit pana in zilele noastre, inmultindu-se in mod natural.

Cercetand straturile de sol datand inca din secolul I, arheologii au concluzionat cum ca soiurile de peste tilapia si barbel dateaza inca de atunci. Oasele acestor pesti au fost gasite in solul pietrificat din apropierea Bisericii Ortodoxe din Capernaum. Acest peste a fost descoperit in secolul al XIX-lea, de catre naturalistul H.B. Tristram. In aceasta mare se gasesc mai multe specii de tilapia, toate comportand insa aceleasi trasaturi.

Pestele Sfantului Petru in Sfanta Scriptura

"Iar cand s-a facut seara, ucenicii au venit la El si I-au zis: locul este pustiu si vremea iata a trecut; deci, da drumul multimilor ca sa se duca in sate, sa-si cumpere mancare. Iisus insa le-a raspuns: N-au trebuinta sa se duca; dati-le voi sa manance. Iar ei I-au zis: Nu avem aici decat cinci paini si doi pesti. Si El a zis: Aduceti-Mi-le aici. Si poruncind sa se aseze multimile pe iarba si luand cele cinci paini si cei doi pesti si privind la cer, a binecuvantat si, frangand, a dat ucenicilor painile, iar ucenicii multimilor. Si au mancat toti si s-au saturat si au strans ramasitele de faramituri, douasprezece cosuri pline." (Matei 14, 15-20)

Sursa:http://www.crestinortodox.ro

Pesti africani TILAPIA DE NIL



TILAPIA DE NIL, sau Oreochromis niloticus, face parte tot din familia Perciformelor, avandu-si originile in Sudan, Africa de Sud, Congo si Liberia. Tilapia se mai regaseste si sub denumiri comerciale precum Pestele Mango sau Nilotica.
Tilapia este o specie cu o mare valoare economica, acesta fiind crescut in acvaculturi inca din vremea Egiptului Antic, stand marturie in acest sens scrierile hieroglifice, dar cel mai important lucru si care il face extrem de cunoscut este importanta lui in lumea crestina, deaorece acest peste este nimeni altul decat pestele Sfantului Petru in Sfanta Scriptura, fiind cel mai cunoscut si mancat peste din Tara Sfanta.
In zilele noastre, acesta este cultivat in acvaculturi moderne, dar intalnim foarte rar tipul salbatic de tilapia deoarece carnea inchisa la culoare a acestuia nu are un aspect dezirabil pentru consumatori, de aceea reputatia lui este una de peste daunator, sau trash fish. In schimb crescatorii de tilapia au dezvoltat o rasa hibrida cu carnea usoara cu fileuri extrem de gustoase si apreciate, unde se mai adauga si rentabilitatea unei cresteri foarte rapide.
Tilapia se mai face remarcat printr-o toleranta crescuta la temperaturi scazute. Curand a fost descoperit chiar si in mici rauri din Centrul Arkansasului, acest lucru provocand dezbateri pe tema unei noi probleme si anume, modul in care acesta ar putea afecta celalalte specii coabitante pe care le-ar putea duce la extinctie. In schimb exista o alta latura pozitiva a acestui peste deoarece tilapia se hraneste cu larve de tantari, astfel cercetatorii se gandesc in a-l folosi in combaterea malariei ce continua sa afecteze continentul african.

joi, 3 iunie 2010

Pesti africani BIBANUL DE NIL



Biodiversitatea este covarsitoare si tocmai de aceea mi-am propus sa va prezint, ramanand evident in aria pescuitului, cateva specii de pesti africani remarcabile, pe care multi dintre noi ne-am dori sa-i provocam la un "duel" in carlig, dar dat fiind faptul ca aceste specii nu le gasim pe la noi, ma voi rezuma in a-i admira si a vi-i prezenta in cele ce urmeaza.
Incep seria cu un peste impresionant atat prin dimensiunile sale cat si prin voracitatea sa: Bibanul de Nil

Bibanul de Nil sau Lates Niloticus este o specie de apa dulce din familia Latidae, categoria Perciformelor. Este larg raspandit pe ecozona Afrotropica (Congo, Nil, senegal, Niger, Lacul Chad, Volta, Lacul Turcana si alte bazine curgatoare) dar si in zone precum Egiptul, respectiv Lacul Maryut. Este cunoscut si sub alte denumiri cum ar fi Snook African, Capitaine sau Bibanul de Victoria, o denumire incorecta dealtfel deoarece el nu isi are originile in Lacul Victoria.
Bibanul de Nil se remarca printr-o culoare argintie, cu accente albastre si are ochii de un negru distinctiv, incercuit de un galben stralucitor. Este unul dintre cei mai mari pesti de apa dulce, atingand chiar si 2 metri si o greutate de 200 de kg! (ar trebui sa-i cultivam la noi, poate scapam tara de foame!;) ). Pestele este considerat matur in momentul in care atinge o lungime de 121-137 cm.
Bibanul de Nil ocupa toate habitatele lacurilor cu concentratii suficiente de oxigen, pe cand puietul este restrictionat in ape mai putin adanci, aproape de maluri.
Un pradator de temut, ce domina imprejurimile, bibanul de Nil se hraneste cu pesti (inclusiv cei din propria-i specie), crustacee si insecte. Puietul se rezuma la zooplancton. Este considerat una dintre cele 100 de specii invazive iar in Australia este pedepsita detinerea unui exemplar viu deoarece concureaza direct cu specia nativa Barramundi, care nu ajunge la marimea bibanului de Nil.
Totusi, aceasta specie are o mare importanta comerciala ca si peste de consum si este extrem de popular in concursurile de pescuit la rapitor pentru ca ataca momelile artificiale. Bibanul de Nil mai este crescut si in acvaculturi.

marți, 1 iunie 2010

Pastrav Fantanel (Salvelinus Fontinalis)


Spre deosebire de pastravul indigen, se identifica usor prin coloratia corpului sau vie brun-verzuie, zebrata, deschisa; pe spate cu puncte numeroase, mici, rosii-portocalii sau rosii aprinse incercuite cu inele albastre. Inotatoarele sunt rosiatice, tighelate pe margine cu o panglicuta alba de care se leaga, lipit, o alta neagra. Este considerat cel mai frumos peste al apelor nostre.
Intreaga lui infatisare, de curatenie si eleganta, cere o apa foarte limpede si rece. Agitat mereu, cutreiera suprafata domeniului de cristal a apei in cautarea hranei. Mai indraznet decat fratele sau, pastravul indigen, nu-si cauta ascunzisuri. Din fiintele acvatice ii cad prada larvele de insecte, viermii, melcii etc. Traind in zona superioara a paraului de munte cat mai aproape de izvoare, unde este stapan, se reproduce in toamna, incepand in octombrie si pana in decembrie. Fata de pastravul indigen, creste mai repede, atingand la varsta de o vara 6-15 cm si o greutate de 20-25 g, la doua veri 15-20 cm si o greutate de 100-160 g iar la trei veri 20-25 cm, exceptional 45 cm si o greutate de 160-375 g sau respectiv pentru aceeasi varsta exceptional 250-50 g.
Se poate creste si in amenajari piscicole (crescatorii), cu mari eforturi fiind foarte sensibil la boli.
Se pescuieste asemanator cu pastravul indigen.
Lungimea minima admisa a pastravului ce poate fi retinut dupa capturare este de 20 cm.
Postat de:
http://www.pescarulamator.ro/pastrav_fantanel.htm

PASTRAV CURCUBEU (Salmo iridaeus girderi)


Face parte din familia Salmonide, avand denumirea populara de curcubeu sau venetic.
Raspandire pe glob: In raurile din Europa si din vestul S.U.A.
Raspandire in Romania: In apele de munte (Valea Stanii, Teleajan, Valea Azugii, Trotus, Somesul Rece).
Caracteristici principale:
Dimensiuni: asemanatoare cu ale pastravului indigen de rau.
Aspect: Corpul este ca un fus turtit lateral, cu solzii mai mari decat la pastravul indigen. Spinarea este gri - albastruie, flancurile arginii si burta alba. Pe corp are pete mici, cafenii, incercuite cu alb. Pe flancuri se intinde cate o dunga roscat-sidefie cu nuante in culorile curcubeului.
Mod de viata: Este mai putin pretentius decat pastravul indigen in privinta calitatii apei, acest pastrav pare adaptat apelor ceva mai opace; linia laterala bine dezvoltata dovedeste ca poate vana excelent in orice conditii de visibilitate, avantaj pentru pescari, care profita de o apa putin tulbure pentru a prinde curcubeu.
Se hraneste cu: insecte, crustacee, pesti mici.
Pescuitul sportiv: Este permis numai cu momeli artificiale la toate salmonidele. Se practica pescuitul cu lanseta cu lingurita rotativa mica argintie sau aurie. Cea mai pasionanta metoda este cea cu musca artificiala, care cere o mare la alegere si aruncare.
Valoare gastronomica: Carne foarte gustoasa.
Dimensiunea minima legala: 25 cm.
Publicat de:
http://www.zooland.ro/Pastravul_indigen_sau_Salmo_trutta_fario-4933.html

Pastravul indigen sau Salmo trutta fario


Pastravul indigen sau Salmo trutta fario face parte din familia salmonide. Denumire populara este pastrav de munte, pastrau, pastrug, patatul. Raspandire pe glob: In toate apele din zona de munte ale Europei. Raspandire in Romania: In toate raurile de munte, in cateva lacuri naturale (Rosu, Calcescu, Balea, Ana), lacurile de baraj populate.
Caracteristici principale: Se intalneste si in rauri. Lungime 23 cm Greutate 150g (exceptional 700 - 800g ).
In lacuri: Lungime 23 cm (exceptional 70 cm ) Greutate 150g (exceptional 5kg ).
Are corp zvelt musculos, gura mare cu dinti ascutiti, solzi mici. Coloritul indigenului, surprinzator de placut,variaza in functie de conditiile locului, de naturafundului apei, de flora submersa, limpezimea apei, si luminozitatea albiei. La prima vedere culorile predomonante sunt brun-masliniul pe spate, coborand in grade spre alb-murdar pe flancuri si pantec, stropit de o puzderie de pete, aproape negre, intre care clipesc stelute cu alb-galbui. Daca in albiile pietroase, scaldate de lumina, paleta de culori trece de la verde-masliniu spre auriu, in zonele adanci si umbrite pastravul are straie inchise, batand spre brun negricios pe spate.
Mod de viata: Traieste in zona superioara a apelor curgatoare, fiind o specie iubitoare de ape limpezi, bogate in oxigen dizolvat, apa a caraor temperatuta nu depaseste 18°C, nici in perioadele cele mai calde. Il intalnim in raurile de munte de la cateva sute de metrii pana peste 2000m. In mod natural, locul de panda si vanatoare nu se schimba decat in perioadele de viituri, cand pastravii sunt purtati la vale de forta curentului, ori toamna, cand are loc bataia si pestii cauta locurile mai ferite, cu apa limpede si fund nisipos sau acoperite cu pietris fin.
Se hraneste cu: insecte, crustacee, pesti mici (chiar si propriile progenituri).
Pescuitul sportiv: Este permis numai cu momeli artificiale la toate salmonidele. Se practica pescuitul cu lanseta cu lingurita rotativa mica argintie sau aurie. Cea mai pasionanta metoda este cea cu mucsa artificiala, care cere o mare la alegere si aruncare.
Valoare gastronomica: Este considerat a fi printre cei mai gustosi pesti.Dimensiunea minima legala: 20 cm
Publicat de:
http://www.zooland.ro/Pastravul_indigen_sau_Salmo_trutta_fario-4933.html