"IN CARLIG" - Georgian Cristian Gheorghe
De dimineaţă lângă lac pescarul amator,
mai bagă în ac un viermişor şi prinde un peştişor!
mai bagă în ac un viermişor şi prinde un peştişor!
joi, 3 iunie 2010
Pesti africani BIBANUL DE NIL
Biodiversitatea este covarsitoare si tocmai de aceea mi-am propus sa va prezint, ramanand evident in aria pescuitului, cateva specii de pesti africani remarcabile, pe care multi dintre noi ne-am dori sa-i provocam la un "duel" in carlig, dar dat fiind faptul ca aceste specii nu le gasim pe la noi, ma voi rezuma in a-i admira si a vi-i prezenta in cele ce urmeaza.
Incep seria cu un peste impresionant atat prin dimensiunile sale cat si prin voracitatea sa: Bibanul de Nil
Bibanul de Nil sau Lates Niloticus este o specie de apa dulce din familia Latidae, categoria Perciformelor. Este larg raspandit pe ecozona Afrotropica (Congo, Nil, senegal, Niger, Lacul Chad, Volta, Lacul Turcana si alte bazine curgatoare) dar si in zone precum Egiptul, respectiv Lacul Maryut. Este cunoscut si sub alte denumiri cum ar fi Snook African, Capitaine sau Bibanul de Victoria, o denumire incorecta dealtfel deoarece el nu isi are originile in Lacul Victoria.
Bibanul de Nil se remarca printr-o culoare argintie, cu accente albastre si are ochii de un negru distinctiv, incercuit de un galben stralucitor. Este unul dintre cei mai mari pesti de apa dulce, atingand chiar si 2 metri si o greutate de 200 de kg! (ar trebui sa-i cultivam la noi, poate scapam tara de foame!;) ). Pestele este considerat matur in momentul in care atinge o lungime de 121-137 cm.
Bibanul de Nil ocupa toate habitatele lacurilor cu concentratii suficiente de oxigen, pe cand puietul este restrictionat in ape mai putin adanci, aproape de maluri.
Un pradator de temut, ce domina imprejurimile, bibanul de Nil se hraneste cu pesti (inclusiv cei din propria-i specie), crustacee si insecte. Puietul se rezuma la zooplancton. Este considerat una dintre cele 100 de specii invazive iar in Australia este pedepsita detinerea unui exemplar viu deoarece concureaza direct cu specia nativa Barramundi, care nu ajunge la marimea bibanului de Nil.
Totusi, aceasta specie are o mare importanta comerciala ca si peste de consum si este extrem de popular in concursurile de pescuit la rapitor pentru ca ataca momelile artificiale. Bibanul de Nil mai este crescut si in acvaculturi.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Nici nu stiam ca e asa ceva, bai frate catamai bibanu` ! Pai daca e specie invaziva, poate se praseste si pe la noi...
RăspundețiȘtergereasta da peste frate! cu unul ca asta imi hranesc familia o luna! :)) imi place blogul, astept si alte articole interesante, ca acesta, nici eu nu stiam ca exista ditamai bibanul precum asta! ;)
RăspundețiȘtergere@y,y :))) e intr-adevar un monstru de bibanoi ;) Acum sunt in Delta, azi am dat la peste-n draci, dar nu s-a aratat nici un biban mai mare de-o palma-doua si o stiuca mai subtirica ;) le-am dat drumul...:)
RăspundețiȘtergere@anonim, intr-adevar cu un asemenea biban si eu mi-as hrani toata familia si-as da si la vecini! :)). Ma bucur ca-ti plac articolele, sper sa va postez si altele interesante pe viitor ;)
E cam umflata Dunarea acum, sper sa fi facut ceva treaba in Delta. Sa ne povestesti neaparat ce ai facut !
RăspundețiȘtergereBaieti, consider ca pentru a hrani familia exista variante mai "domestice", iar in ceea ce priveste pestii din areale salbatice preferabil ar fi eliberea acestora ca sa ne putem bucura si in prezent dar si in viitor de partide de pescuit reusite...
RăspundețiȘtergere