"IN CARLIG" - Georgian Cristian Gheorghe

De dimineaţă lângă lac pescarul amator,
mai bagă în ac un viermişor
şi prinde un peştişor!

vineri, 4 iunie 2010

Pesti africani TILAPIA DE NIL



TILAPIA DE NIL, sau Oreochromis niloticus, face parte tot din familia Perciformelor, avandu-si originile in Sudan, Africa de Sud, Congo si Liberia. Tilapia se mai regaseste si sub denumiri comerciale precum Pestele Mango sau Nilotica.
Tilapia este o specie cu o mare valoare economica, acesta fiind crescut in acvaculturi inca din vremea Egiptului Antic, stand marturie in acest sens scrierile hieroglifice, dar cel mai important lucru si care il face extrem de cunoscut este importanta lui in lumea crestina, deaorece acest peste este nimeni altul decat pestele Sfantului Petru in Sfanta Scriptura, fiind cel mai cunoscut si mancat peste din Tara Sfanta.
In zilele noastre, acesta este cultivat in acvaculturi moderne, dar intalnim foarte rar tipul salbatic de tilapia deoarece carnea inchisa la culoare a acestuia nu are un aspect dezirabil pentru consumatori, de aceea reputatia lui este una de peste daunator, sau trash fish. In schimb crescatorii de tilapia au dezvoltat o rasa hibrida cu carnea usoara cu fileuri extrem de gustoase si apreciate, unde se mai adauga si rentabilitatea unei cresteri foarte rapide.
Tilapia se mai face remarcat printr-o toleranta crescuta la temperaturi scazute. Curand a fost descoperit chiar si in mici rauri din Centrul Arkansasului, acest lucru provocand dezbateri pe tema unei noi probleme si anume, modul in care acesta ar putea afecta celalalte specii coabitante pe care le-ar putea duce la extinctie. In schimb exista o alta latura pozitiva a acestui peste deoarece tilapia se hraneste cu larve de tantari, astfel cercetatorii se gandesc in a-l folosi in combaterea malariei ce continua sa afecteze continentul african.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu