"IN CARLIG" - Georgian Cristian Gheorghe

De dimineaţă lângă lac pescarul amator,
mai bagă în ac un viermişor
şi prinde un peştişor!

luni, 8 martie 2010

Retete din peste



BORS PESCARESC DOBROGEAN
Ingrediente: 1,5 kg de peste marunt (oblete sau ghibort), 1 kg de peste mare (crap sau somn), 2 cepe, 2 ardei grasi, 5 rosii, 1 radacina de hrean, 1 radacina de patrunjej, o jumatate de lutru de apa, 1 litru de bors, leustean, petrunjel verde, sare, piper.
Se curata pestele si se spala bine. Pestele mare se taie in bucati si se aseaza intr-o farfurie, iar pestele mic se pune intr-o aoala la fiert cu sare. Cand este foarte bine fiert, se trece prin sita toata carnea, se asaza din nou oala la foc si se adauga zarzavatul curatat si bine spalat, lasandu-l sa fiarba pana se inmoaie. Se strecoara supa, iar cand clocoteste se adauga bucatile de peste mare si borsul fiert separat si spumat. Dupa ce borsul a fiert 5-10 min, se verififca pestele si daca este fiert se trage oala de pe foc, se presara deasupra leusteanul si patrunjelul tocate marunt. Se acopera oala cateva minute apoi se potriveste borsul de sare si acreala. Se serveste cu hrean ras. Facultativ se poate drege borsul cu 2 oua.


FILEURI DE PESTE IN ALUAT DE CLATITE
Mod de preparare: Se taie peştele în fileuri subţiri şi lungi. Se prepară un aluat de clătite din ouă, făină, lapte, un vârf de cuţit de bicarbonat şi puţin ulei. Fileurile, stropite cu zeamă de lămâie, se lasă să stea o jumătate de oră în aluat.
Se rumenesc bine, la foc potrivit: trebuie să fie aurii, prăjite uniform. Se servesc aperitiv. - Sos lejer: O maioneză consistentă, subţiată cu smântână, puţin muştar, cu salată verde şi, separat, în sosieră, un sos lejer. Se poate servi şi cald, ca verdeaţă tocată fin, un vârf de cuţit de zahăr pudră (facultativ).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu