"IN CARLIG" - Georgian Cristian Gheorghe

De dimineaţă lângă lac pescarul amator,
mai bagă în ac un viermişor
şi prinde un peştişor!

vineri, 4 iunie 2010



Pestele Sfantului Petru

Pestele Sfantului Petru - tilapia, chromis niloticus - este cel mai cunoscut si mancat peste din Tara Sfanta. Odata ajunsi pe tarmurile Marii Galileea - Lacul Ghenizaret, pelerinii crestini pot gusta din pestele locului, o specie care nu creste in prea multe parti ale lumii. Pestele numit "al sfantului Petru" nu lipseste din meniul niciunui restaurant din Tiberias, cat nici din al celor din jurul Marii Galileea.

In traditia locala se pastreaza inca si astazi istoria despre pestele Sfantului Apostol Petru. Sfanta Scriptura ni-l infatiseaza pe pescarul Simon (Petru) pescuind in Marea Galileei. Pestele era hrana principala a zilei, in mai toata zona marii. Se crede ca acel soi de peste a supravietuit pana in zilele noastre, inmultindu-se in mod natural.

Cercetand straturile de sol datand inca din secolul I, arheologii au concluzionat cum ca soiurile de peste tilapia si barbel dateaza inca de atunci. Oasele acestor pesti au fost gasite in solul pietrificat din apropierea Bisericii Ortodoxe din Capernaum. Acest peste a fost descoperit in secolul al XIX-lea, de catre naturalistul H.B. Tristram. In aceasta mare se gasesc mai multe specii de tilapia, toate comportand insa aceleasi trasaturi.

Pestele Sfantului Petru in Sfanta Scriptura

"Iar cand s-a facut seara, ucenicii au venit la El si I-au zis: locul este pustiu si vremea iata a trecut; deci, da drumul multimilor ca sa se duca in sate, sa-si cumpere mancare. Iisus insa le-a raspuns: N-au trebuinta sa se duca; dati-le voi sa manance. Iar ei I-au zis: Nu avem aici decat cinci paini si doi pesti. Si El a zis: Aduceti-Mi-le aici. Si poruncind sa se aseze multimile pe iarba si luand cele cinci paini si cei doi pesti si privind la cer, a binecuvantat si, frangand, a dat ucenicilor painile, iar ucenicii multimilor. Si au mancat toti si s-au saturat si au strans ramasitele de faramituri, douasprezece cosuri pline." (Matei 14, 15-20)

Sursa:http://www.crestinortodox.ro

Un comentariu: